Zout in een dispenser

Waarvan is onthardingszout gemaakt?

Zout in een dispenser

Is onthardingszout nou werkelijk anders dan zout voor consumptie? Wij gingen op zoek naar meer informatie over de ingrediënten, de manier waarop ze gewonnen worden en de manier van produceren.

Wat is de definitie van zout voor consumptie?

Onder zout voor consumptie wordt verstaan zout dat door mensen of dieren gegeten kan worden. Dit betekent dat de producten veilig zijn en er geen ingrediënten in zitten die schadelijk kunnen zijn. Zout voor consumptie kan men kopen bij vrijwel alle supermarkten. Er zijn echter wel een aantal verschillende soorten te koop.

Jodium zout

Jodium is een belangrijk hormoon voor onze schildklier. Een tekort aan Jodium zou er voor kunnen zorgen dat schildklierproblemen ( hypothyreoïdie) kunnen ontstaan. Omdat jodium een stofje is waar een mens maar zeer weinig van nodig heeft wordt het in Nederland aan keukenzout toegevoegd. Heeft u liever geen jodium in uw zout? Bekijk dan goed de verpakking voor u zout koopt.

Bakkerszout

Bakkerszout is een speciale vorm van zout. Dit kunt u niet zomaar in de supermarkt kopen. Het verschil tussen bakkerszout en keukenzout is dat er in bakkerszout een veel hogere concentratie van jodium aanwezig is. Bakkers gebruiken dit in hun brood om er zeker van te zijn dat de bevolking voldoende jodium binnenkrijgt.

Zeezout

Zeezout, ook wel Keltisch of Himalayazout genoemd is zout zonder jodium. Het is zout in de puurste vorm. Het wordt gewonnen door zeezout te laten indampen of zout uit natuurlijke bronnen te winnen. Bent u opzoek naar zout voor consumptie? Dan is het beter een zoutsoort met jodium te kiezen. Deze pure zoutvorm wordt vaak gebruikt voor onthardingszout of voor strooizout.

Zout met weinig Jodium.

Deze vorm van zout kan ook gevonden worden in de supermarkt. Dit zout kan worden gekozen als er een overschot aan jodium is. Maar, let op. Deze zoutvorm is zeer slecht voor mensen met slechte nieren omdat er in plaats van jodium vaak andere stoffen zoals magnesium of kalium toegevoegd zijn.

Maar wat is dan het verschil tussen zout voor consumptie en onthardingzout?

In onthardingzout zit geen jodium toegevoegd. Dit maakt het niet geschikt voor consumptie. Daarnaast volgt er na het winnen van onthardingszout ook een productieproces om het zout in tablet of blokvorm te krijgen. Dit wordt gedaan door het zout onder extreem hoge druk te persen. Door dit persen worden de moleculen van het zout in principe verweven met elkaar. Dit proces is belangrijk om verstopping binnen de waterontharder te voorkomen.

Ook zit er verschil tussen onthardingszout en strooizout. Strooizout wordt niet geperst maar is wel behandeld om klontering te voorkomen. Dit om tegen te gaan dat de strooiwagen verstopt raakt. Deze behandeling is de laatste tijd veel in het nieuws omdat een van de stofjes die aan strooizout wordt toegevoegd het in opspraak geraakte PFAS is.

Bent u opzoek naar onthardingszout waar geen PFAS of andere schadelijke stoffen in zit? Bekijk dan onze webshop